ponedeljek, 8. julij 2013

Lipa

Lipa (lat. Tilia species). Lipa je pri nas že odcvetela, cvetje pa je posušeno za čaj. Mislim, da ni slovenca, ki se kdaj v življenju ni srečal z lipo. Poznamo približno 30 vrst lipovk. No, za navadnega človeka je pomembno le to, da jo prepozna, ko jo vidi in da cvetove nabere. Ni se potrebno obremenjevati z vrstami. Pri nas sta najbolj razširjena Navadna lipa in Lipovec. Po lastnih izkušnjah lahko povem, da Lipovec cveti kasneje kot Navadna lipa. Vsaj pri nas je tako.
Lipa je od nekdaj igrala pomembno vlogo pri ljudeh. Pod njo so na vaseh sestankovali vaški starešine. Bil je kraj druženja in burnih razprav. Saj vsi poznamo kje je "na klopi pod lipo". Lipovo lubje (vlakna na notranji strani lubja) so včasih nabirali in iz njega izdelovali vrvi. Ponekod po Ameriki to še vedno počnejo. Lubje namakajo en mesec in potem se posamezna vlakna lepo ločijo. Ponekod iz teh vlaken izdelujejo obleke. Saj že latinsko ime Tilia izhaja iz grške besede "tilos" in pomeni vlakno.
Pri nas je najbolj razširjena uporaba cvetja. Cvetje nabiramo in posušimo ter jih uporabljamo za čaj. Lipov čaj je priporočljiv pri prehladu, in za izkašljevanje. V ljudskem zdravilstvu se je uporabljala kot sredstvo za izločanje potu in seča in proti krčem ter prebavnim motnjam.

letošnji posušeni cvetovi pripravljeni na uporabo: