sreda, 22. maj 2013

Mavrah ali Užitni Smrček (lat. Morchella esculenta)

Po potepanju po gozdu nas je v gošči pričakal mavrah (ali užitni smrček, lat. Morchella esculenta)

Mavrah je pogojno užiten, ker vsebuje toksine in ga ne smemo uživati surovega. Kuhanje in pečenje te toksine izniči. V naši hiši se ga mati na daleč ogiba, ker ji po zaužitju povzroča krče, čeprav ostali z njim nimamo nobenih problemov.
Mavrahi rastejo le spomladi. Prepoznamo jih po nagrbančeni kapi, ki je podobna satovju. Je različnih barv.


slike so slabše kakovosti, ker so slikane s starim mobilnim telefonom (to je bilo pač pri roki)






torek, 7. maj 2013

Čemaž

Čemaž (lat. Allium Ursinum, pravijo mu tudi divji česen, gozdni česen, medvedji česen, štrkavec, kačji lek) že pridno dela cvetove, jaz pa sem se spomnil, da se mi po mobilnem telefonu in računalniku valjajo slike.
Prejšnji teden smo nabrali nekaj čemaževih listov in jih narezali ter dali v glaž in prelili z oljem. Tako potem po žličkah dodajamo čemaž različnim jedem, od solat do enolončnic.
Sedaj rastlina že dela cvetove in so listi izgubili večino arome ter postali žilavi. Močno aromo imajo tudi cvetovi in so prav tako užitni. Ko odcveti, imamo pri hiši navado da izkopljemo čebulice in jih uporabljamo pri kuhanju raznih zvarkov :)
Čemaž deluje enako kot česen. Uporablja se proti glistam, za razkuževanje ran in hitrejše celjenje, skratka ima učinek čiščenja telesa (odvaja seč, čisti prebavni trakt, ...).

Na srce pa vam polagam nasvet, če niste sigurni ali je neka rastlina res čemaž, da utrgate list, ga zmečkate in povohate. Če diši po česnu, potem je v redu. Kajti čemaž nekateri zamenjajo za šmarnico ali podlesek in ne bi se dobro končalo, če bi si naredili solato iz njih, ker sta ti dve rastlini strupeni.

v vednost: prve 4 slike so bile posnete v Vrbovcu 3 tedne nazaj, zadnje 3 pa lani na Pugledu

Končno je pokukal iz zemlje:





Cvetovi čemaža:


Zaplate čemaža ob ruševinah na Pugledu: