torek, 15. januar 2013

Katero znanje?

Na različnih forumih po svetu je veliko debatiranja, katera gošavska "veščina" je najbolj pomembna. Mnenja so različna. Nekateri pravijo da je to prižiganje ognja, nekateri pravijo, da je to orientacija in podobno. Sam sem mnenja, da je najpomembnejše znanje o rastlinah. Katere so užitne, katere so zdravilne in za katero bolezen,...
Mislim, da je to najpomembnejša stvar. Ljudje se imajo za gošavce, če znajo zakuriti ogenj s kresilnim kamnom in sestaviti skupaj kakšno past, po drugi strani pa kaj več od trobentice ne poznajo. Poleti se nam je med počitnicami v koči na Riglu za par dni pridružil sosedov sin, ki je star 11 let in nisem mogel verjeti, da ni vedel, kaj je smreka, po drugi strani pa mi je povedal vsebino vseh filmov Vojne Zvezd.
Kot sem že mnogokrat povedal.. gozdovniško znanje je največje znanje, ki ga lahko podarimo zanamcem. Vse drage igrače in elektronika ne bo pomagala nič, če bo kdaj (bog ne daj) prišlo do kakšnega, po domače povedano "sranja". 
Najbolj pomemben del tega znanja pa je poznavanje rastlin in poznavanje njihovega namena. Za prvo silo je dovolj, da vemo, katera je strupena in katera ne. Potem pa se je treba tudi naučiti njihov namen. Določena rastlina, četudi je strupena, nam v zelo malih odmerkih lahko pomaga. Ne bom podal primera, ker to ni namen tega monologa, pa še nevarno je lahko..
Sam imam to srečo, da živim na vasi in da se doma z rastlinami ukvarjamo že od kar pomnim. Ta tema me je tudi od nekdaj zanimala in sem se (in se še vedno) učil od starejših, ki domačo lekarno uporabljajo že več kot pol stoletja.
Saj je pomembno, da znate zakuriti ogenj in splesti košaro, vendar poznavanje rastlin, bodisi dreves in grmov, bodisi rož, to je zame najpomembnejše. Vem, da se nekdo z menoj ne bo strinjal in mi je tudi čisto vseeno, kaj si kdo misli. To je moje mnenje.
Kakorkoli že, sedaj smo globoko v zimi in jutri bo spet snežilo. Tako, da se naužite vseh zimskih radosti, saj bo kmalu tu pomlad in bo zadišalo po čemažu, pljučnik po pokukal iz zemlje, drevje bo zacvetelo, še prej pa se bomo naužili divje solate iz regrata, mladih bukovih listov, trobentic in gozdne detelje.