sreda, 19. december 2012

Orientacija 5.


Magnetno odstopanje

Da je stvar malo zakomplicirana, obstaja več kot samo en sever. Tu se bom dotaknil geografskega in magnetnega severa ter odklonu med njima.
Geografski sever je smer proti severnemu geografskemu tečaju, magnetni sever pa je smer proti magnetnemu severnemu tečaju.
Magnetni severni tečaj ni statičen in se vedno spreminja, medtem ko je geografski sever vedno na istem mestu. Razlika med njima je magnetni odklon.
Torej, kompas ne kaže vedno direktno proti severu. To razliko pa moramo upoštevati pri navigaciji s karto, ker kompas kaže proti magnetnemu tečaju, karta pa je orientirana proti geografskemu tečaju. Po podatkih strani http://magnetic-declination.com/  je magnetno odstopanje pri nas (trenutno) okoli 3.1 stopinje proti vzhodu. To je lahko zapisano tudi kot 3E ali +3. To pomeni, da igla na kompasu kaže 3 stopinje proti vzhodu od geografskega severa. nekateri kompasi imajo oznako, da si označimo smer geografskega severa, če pa te možnosti nima, pa odstopanje upoštevamo pri določanju smeri.


Kako določimo odklon?

Trije primeri:

  • Odklon lahko odčitamo na raznih internetnih kalkulatorjih v katere vnašamo podatke kot so geografska dolžina in geografska širina kraja v katerem se nahajate.
          Primer: http://geomag.nrcan.gc.ca/calc/mdcal-eng.php
  • na karti lahko odčitamo koliko stopinj od severa se nahaja neka razpoznavna točka (recimo most), nato pa še s kompasom izmerimo na koliko stopinjah se ta objekt nahaja glede na magnetni sever. Ta razlika je magnetni odklon.
  • Če imamo cel dan časa (recimo na kampiranju), lahko magnetni odklon izračunamo s pomočjo sonca. Zjutraj ko sonce vzhaja s kompasom izmerimo na koliko stopinjah (azimut) glede na magnetni sever vzhaja. To na istem kraju ponovimo zvečer, ko sonce zahaja. Seštejemo dobljena azimuta. Od dobljenega števila odštejemo 360 (polni krog ima 360 stopinj) in rezultat delimo z 2. Dobljeno število je magnetno odstopanje v tistem kraju, kjer smo merili.
         primer:
         Sonce vzhaja na 65 stopinjah (izmerjeno s kompasom)
         Sonce zahaja na 305 stopinjah (izmerjeno s kompasom)
         Skupaj to znaša 370 stopinj. Odštejemo 360. To nam da število 10.
         To število delimo z 2 in dobimo 5. Torej, magnetno odstopanje je 5 stopinj.
         Kako vemo ali je magnetno odstopanje pozitivno ali negativno?
         Če je vsota azimutov več kot 360 (kot v danem primeru), potem je odstopanje proti vzhodu
         (v danem primeru 5E).