sreda, 19. december 2012

Orientacija 5.


Magnetno odstopanje

Da je stvar malo zakomplicirana, obstaja več kot samo en sever. Tu se bom dotaknil geografskega in magnetnega severa ter odklonu med njima.
Geografski sever je smer proti severnemu geografskemu tečaju, magnetni sever pa je smer proti magnetnemu severnemu tečaju.
Magnetni severni tečaj ni statičen in se vedno spreminja, medtem ko je geografski sever vedno na istem mestu. Razlika med njima je magnetni odklon.
Torej, kompas ne kaže vedno direktno proti severu. To razliko pa moramo upoštevati pri navigaciji s karto, ker kompas kaže proti magnetnemu tečaju, karta pa je orientirana proti geografskemu tečaju. Po podatkih strani http://magnetic-declination.com/  je magnetno odstopanje pri nas (trenutno) okoli 3.1 stopinje proti vzhodu. To je lahko zapisano tudi kot 3E ali +3. To pomeni, da igla na kompasu kaže 3 stopinje proti vzhodu od geografskega severa. nekateri kompasi imajo oznako, da si označimo smer geografskega severa, če pa te možnosti nima, pa odstopanje upoštevamo pri določanju smeri.


Kako določimo odklon?

Trije primeri:

  • Odklon lahko odčitamo na raznih internetnih kalkulatorjih v katere vnašamo podatke kot so geografska dolžina in geografska širina kraja v katerem se nahajate.
          Primer: http://geomag.nrcan.gc.ca/calc/mdcal-eng.php
  • na karti lahko odčitamo koliko stopinj od severa se nahaja neka razpoznavna točka (recimo most), nato pa še s kompasom izmerimo na koliko stopinjah se ta objekt nahaja glede na magnetni sever. Ta razlika je magnetni odklon.
  • Če imamo cel dan časa (recimo na kampiranju), lahko magnetni odklon izračunamo s pomočjo sonca. Zjutraj ko sonce vzhaja s kompasom izmerimo na koliko stopinjah (azimut) glede na magnetni sever vzhaja. To na istem kraju ponovimo zvečer, ko sonce zahaja. Seštejemo dobljena azimuta. Od dobljenega števila odštejemo 360 (polni krog ima 360 stopinj) in rezultat delimo z 2. Dobljeno število je magnetno odstopanje v tistem kraju, kjer smo merili.
         primer:
         Sonce vzhaja na 65 stopinjah (izmerjeno s kompasom)
         Sonce zahaja na 305 stopinjah (izmerjeno s kompasom)
         Skupaj to znaša 370 stopinj. Odštejemo 360. To nam da število 10.
         To število delimo z 2 in dobimo 5. Torej, magnetno odstopanje je 5 stopinj.
         Kako vemo ali je magnetno odstopanje pozitivno ali negativno?
         Če je vsota azimutov več kot 360 (kot v danem primeru), potem je odstopanje proti vzhodu
         (v danem primeru 5E).

torek, 27. november 2012

Kosilo

Sobotno kosilo sredi gozda. V prvem manjšem kotličku sem jaz pripravljal vse za enolončnico, v drugem pa je kolega že na tri četrt skuhal bograč. Se opravičujem, ker so se mi v kader pritihotapili cigareti.




ponedeljek, 26. november 2012

Kri v snegu

Ker je za ta vikend spet napovedan sneg, sem se spomnil, da imam na telefonu slike, ki so nastale pri zadnjem snegu. Potepal sem se po Vrbovcu in sledil živalskim stopinjam. V zmedi stopinj košut, divjih prašičov in zajca sem opazil krvavo sled, ki je vodila iz poseke v gozd. Odločil sem se, da to malo bolj natančno raziščem. Najprej sem se ozrl naokrog da bi ločil katera žival je to bila in kam je bila namenjena, vendar zaradi zmešnjave odtisov to ni bilo mogoče. Tako sem se odloči za tehniko pri kateri od sledi narediš 10 korakov naravnost, potem pa v polnem krogu okoli pregledaš za naslednjo. Ker pri prvem kroženju nisem nič našel, sem stopil še 10 korakov naprej in naredil večji krog okoli krvne sledi. Tako sem našel drugo kapljo krvi. Postopek sem ponovil pri drugi kaplji in tako našel še tretjo. Ta postopek je zamuden, zato me je že priganjala tema, tako da sem moral odnehati. Spodaj je par slik kaj sem našel.




torek, 30. oktober 2012

Prvi sneg letos

V nedeljo, 28.10. smo dočakali prvi sneg. Slike so nastale na Riglu pri Starem Bregu. Zadnji dve sliki so bile slikane iz avta na poti domov. Slikana je bila cesta v smeri vožnje, tako, da je bilo kar zanimivo voziti čez zasneženo zaveso vej.




 





torek, 23. oktober 2012

Orientacija 4.

Palica in senca

Ta metoda nam omogoča določiti strani neba s pomočjo sonca in palice.

- poljubno dolgo palico zapičimo v zemljo in označimo vrh njene sence (slika a)
- počakamo, da se senca premakne in označimo vrh le-te (slika b)
- povežemo ti dve točki in tako dobimo črto vzhod-zahod (slika c)
- stopimo z levo nogo na prvo oznako in z desno nogo na drugo oznako
- smer gledanja je sever (slika d)



sreda, 10. oktober 2012

Orientacija 3.

Predstavil bom eno od tehnik, kako najti strani neba podnevi. Več načinov bom predstavil kasneje.

ura in sonce

Strani neba lahko podnevi najdemo tudi s pomočjo ure in sonca. Če nimamo analogne ure (s kazalci), si lahko pomagamo tudi z digitalno, saj vsak ve kako je obrnjen urin kazalec ob določeni uri.

* na severni polobli
uro obrnimo tako, da urin kazalec kaže proti soncu. Med urinim kazalcem in 12 (na uri) je jug (glej sliko spodaj). Če je poletje, ko je ura premaknjena za eno uro naprej, potem je jug med urinim kazalcem in 1. Če s to tehniko nismo sigurni, potem si je vredno zapomniti, da je sonce ob 12ih glede na naš položaj v smeri juga (zimski čas), poleti pa je sonce v smeri juga ob 13ih.

* na južni polobli
uro obrnemo tako, da je 12 v smeri sonca (vrh ure). Med 12 in med urinim kazalcem je sever. (glej sliko spodaj)



ponedeljek, 1. oktober 2012

Obiski

Že dva tedna se mi po računalniku valjajo slike, ki sem jih naredil na isti dan i.s. 22. septembra. Vikend sem preživel na Riglu in na obisk je prišlo nekaj živali. Polh je že na pol udomačen in brez straha skače po verandi koče, zajec je bil tik čez ograjo v sadovnjaku, prašiči pa so se podili po dolini pod kočo. Na slikah se tudi lepo vidi kakšno škodo naredijo prašiči po travnikih, ko vse razrijejo.















sreda, 26. september 2012

Jurčki

Nastopili so še zadnji dnevi uživanja v nabiranju Jurčkov (Jesenski Goban - Boletus edulis) . Odpravil sem se do Starega Brega in po štirih prekoračenih kilometrih domov prišel s kar lepo količino. Ker jih toliko ne rabimo, sem jih z veseljem razdelil še bratu in sestri.
Že čez kakšen dan ali dva pa nas bodo v gozdu razveseljevale Rjavozelene Golobice (Rússula heterophýlla - na Kočevskem ji rečejo tudi Sivka).






ponedeljek, 24. september 2012

Orientacija 2.

Pa se pri orientaciji posvetimo iskanju strani neba ponoči. Predstavil bom dve metodi, i.s. s pomočjo Velikega voza in/ali Kasiopeje ter metodo, ki nam omogoča ugotoviti strani neba, če se teh dveh ozvezdij ne vidi.

1. s pomočjo Velikega voza in Kasiopeje

Veliki voz ali Veliki medved (lat. Ursa Major) je ozvezdje s pomočjo katerega je enostavno najti Severnico (Polaris ali Alpha Ursae Minoris) ter celo izračunati koliko je ura (o tem kdaj kasneje).
Ko na nebu najdemo Veliki voz, vzdolž zadnje stranice potegnemo namišljeno črto do najbližje svetlejše zvezde (približno 4 kratna razdalja stranice). Ta svetla zvezda je Severnica. Od Severnice pravokotno na obzorje je sever. Prav tako je Kasiopea vedno obrnjena proti severnici. To metodo nam omogoča dejstvo, da je Severnica edina zvezda na nebu, ki je vedno na istem mestu in vse ostale zvezde se vrtijo okoli nje.




2. brez pomoči Velikega voza ali Kasiopeje

Če dobršen del neba zakrivajo oblaki in teh dveh ozvezdij ne vidimo, je smeri neba mogoče ugotoviti z eno drugo metodo. Gre za metodo LURD. Naj razložim.
Izbrati moramo katerokoli zvezdo blizu obzorja. Zakaj blizu obzorja? Zato, ker bomo tako vedeli, da si nismo nevede izbrali prav Severnice, ki je višje na nebu. Severnica je statična zvezda in nam pri tej metodi ne bi pomagala. Nato s pomočjo palice (recimo rogovile) "namerimo" proti zvezdi in mirujemo toliko časa, da vidimo v katero smer se je premaknila "namerjena" zvezda. Po tem, kam se je premaknila zvezda ugotovimo smeri neba. Kako?
Napišemo črke

N  E  S  W  (kot je na kompasu od severa v smeri urinega kazalca) ter spodaj še  L  U  R  D

tako dobimo:

N   E   S   W
L   U   R   D

Kaj pomenijo te črke?
N = North (sever)
E = East (vzhod)
S = South (jug)
W = West (zahod)
L = left (levo)
U = up (gor)
R = right (desno)
D = down (dol)

In sedaj samo odčitamo. Če se je zvezda premaknila gor (up ali U), potem smo obrnjeni proti vzhodu (East ali E). Če se je premaknila gor in levo (UL - up left), potem gledamo proti severo-vzhodu (EN ali NE).

To je zaenkrat vse. Kdaj drugič pa še nekaj metod za iskanje strani neba podnevi.

nedelja, 9. september 2012

Od Rigla do Grintovca in nazaj

Zjutraj se je naredil prelep sončen dan. Ob 9-ih zjutraj sem se spakiral in odšel na potep od Rigla do Grintovca. S seboj sem vzel palico, moj zvesti klobuk in nož Mora no.2, ki sem ga dobil od fantov iz Viking Shopa.
Na poti sem našel ogromno Travniški Kukmakov (lat. Agaricus campester) in Orjaških Dežnikov (lat. Macrolepiota procera). Nabral sem jih za večerjo. Oboji so odlični. Še vedno čakamo jurčke...

Par slik s potepanja











četrtek, 6. september 2012

Orientacija 1.


Pri potepanju po gozdu je zelo pomembna orientacija. Zlasti tam, kjer nismo še nikoli bili. Doma, preden se odpravite, si dobro oglejte zemljevid okolice kamor ste namenjeni in si naredite načrt poti. S seboj imejte vedno kompas in zemljevid. Ljudje se ne zavedajo, kako pomembni sta ti dve stvari ali pa odmahnejo z roko, češ, da imajo vse v glavi. Uporaba kompasa in zemljevida ni zapletena in koristno je vedeti, kako se jih uporablja. Jaz poleg „back track“ navigacije vedno s seboj vzamem kompas in zemljevid.

Določanje smeri s pomočjo kompasa in zemljevida:

  1. Na zemljevid položimo kompas tako, da spodnji levi vogal leži na trenutni lokaciji
  2. kompas obrnemo proti cilju tako, da levi rob kompasa kaže smer trenutna lokacija --> cilj
  3. kotno številčnico obrnemo, da puščica (0 stopinj) kaže na sever zemljevida (ne na dejanski sever)
  4. vzamemo kompas v roko, ga držimo vodoravno, da igla pokaže sever, nato pa se s kompasom obračamo toliko časa, da se igla pokrije z 0 stopinjami na kotni številčnici.
  5. Ko smo vse to naredili, je smer v katero gledamo hkrati tudi smer potovanja proti cilju.

Določanje trenutne lokacije na zemljevidu s pomočjo kompasa:

Ta proces samo zgleda bolj zapleten, v resnici pa je le obrnjen vrstni red določanja smeri. Za določitev trenutne lokacije se uporablja tako imenovana triangulacija. To je določitev s pomočjo treh točk.

  1. V okolici najdemo točko, ki je tudi na zemljevidu (recimo da smo na vrhu hriba in vidimo v daljavi cerkev)
  2. kompas vzamemo v roke tako, da je obrnjen proti cilju (v tem primeru proti cerkvi). Kompas moramo držati vodoravno.
  3. Ko se igla umiri in kaže na sever, kotno številčnico obrnemo tako, da se 0 stopinj na številčnici pokrije z iglo, ki kaže na sever. Ves ta čas vrh kompasa še vedno kaže proti cilju (cerkvi).
  4. Kompas položimo na zemljevid tako, da je zgornji levi vogal le tega na cilju (cerkvi), nato pa kompas obračamo toliko časa, da 0 stopinj na kotni številčnici kaže na sever zemljevida (ne na dejanski sever).
  5. S pisalom potegnemo črto vzdolž levega roba kompasa.

Tako smo določili eno točko in smer gledanja na zemljevidu.

  1. Ponovimo korake 1-5 le da sedaj izberemo drugi cilj (namesto cerkve recimo razgledni stolp)

Sedaj je na zemljevidu določena tudi druga točka in smer gledanja. Kraj kjer se črti sekata je kraj kjer se trenutno nahajate. To je tretja točka.

ponedeljek, 27. avgust 2012

Novi logo

Včeraj zvečer me je presenetil email v katerem so bile priponke z novim logom za Spirit Bear Bushcraft. Po moji domišliji je logo naredila Manca. Hvala ti. Odličen je!


četrtek, 9. avgust 2012

Preživetje - zadnjič

Da zaključim s to temo...še malo dolgočasne teorije

Preživetje

Na prvem mestu je pozitiven mentalni odnos do nastale situacije.
  • preživetje je v prvi vrsti stanje uma. Pod vsako ceno moraš v taki situaciji  zmanjšati strah in paniko.
  • potem se v glavi odločiti, da želiš preživeti in ne obupati
  • nato sledi analiza situacije


Šele, ko vse to pretehtaš, ukrepaj in imej v mislih na prvem mestu varnost.
Ne pozabite, pozitivno stanje uma je ključno za preživetje.

Prioritete 
Vrstni red prioritet se spreminja od situacije do situacije. Zato moramo dobro premisliti, kako ta vrstni red postaviti. Na primer, v suhem in vročem okolju je na prvem mestu voda in senca, v mrzlem, zasneženem se ta vrstni red premeša, saj je ogenj in zavetje pred vodo, itd.

  1. prva pomoč (če smo poškodovani mi ali kdo, ki je z nami, mu/si je treba po najboljših močeh pomagati)
  2. zavetje/bivak 
  3. ogenj (mraz, slabo vreme, obdelava hrane, dezinfekcija,...)
  4. signaliziranje (če smo lahko rešeni nemudoma, je to pomembna prioriteta)
  5. voda
  6. hrana
Ta vrstni red je različen v različnih situacijah zato je treba dobro premisliti in vrstni red postaviti  glede na nastalo situacijo.

Pravilo trojke
Ta pravila veljajo v idealnih pogojih brez velikih naporov in ekstremnih razmer. Pri velikih naporih se časi zmanjšajo, ker človek porabi več kalorij, vitaminov, mineralov, tekočine in še kaj bi se našlo. Zato so ta pravila bolj v orientacijo.

  • 3 minute brez zraka (zadušitev, utopitev)
  • 3 ure brez zaklonišča v ekstremnih razmerah (podhladitev, pregretje)
  • 3 dni brez vode
  • 3 tedne brez hrane 

torek, 7. avgust 2012

Preživetje

Naj se še tako otepam te teme, me zasleduje na vsakem koraku, zato je najbolje, da jo obdelam na začetku.

Ves svet je v "survival" evforiji zaradi različnih TV šovov. In ravno tu je problem, ki se ga mnogi ne zavedajo. TV oddaje na to tematiko so posnete le z namenom, da privabijo veliko število ljudi pred zaslone in večinoma niso kvalitetne v smislu "varnega" preživetja v naravi. Dostikrat se prikazujejo nevarne in zavajajoče tehnike z namenom, da se poveča gledanost in ne s poučnim namenom. Ne pozabite, vsi akterji v takih oddajah imajo za seboj celo ekipo, ki skrbi za varnost in skrbno načrtuje in vodi dogajanje. Zaradi tega vam polagam na srce, da razumsko prefiltrirate vse neumnosti in izluščite le stvari, katere bi vam res pomagale.
Veliko je ljudi, ki pogledajo kakšno serijo na to temo in se naslednji dan polni samozavesti odpravijo v divjino brez vode, hrane in naprav za obveščanje. Potem pride noč, sova zaskovika, priteče prva solza in reševalna akcija se začne.
Nikoli ne bodite preveč samozavestni češ da vse znate. Skrbno načrtujte pot v divjino in vedno imejte "backup" plan.

Zapomnite si, narava ni ne z nami, ne proti nam. Lahko pa imamo eden od drugega koristi.

torek, 3. julij 2012

Kaj je gošavstvo?

Gošavstvo je slovensko ime za bushcraft.

Od samih začetkov človeštva so ljudje uporabljali določena znanja, ki so jim omogočala bolj enostavno življenje. S temi znanji so se naučili živeti z naravo in ne proti njej. Naučili in izpopolnjevali so različne tehnike ne samo preživetja ampak tudi kar se da lagodnega življenja brez odvisnosti od dragocenih predmetov.

Skozi proces razvoja so se naučili izrabljati naravne dobrine do te mere, da so vse kar so v življenju potrebovali, izdelali sami. Tako so iz npr. lubja lipe ali iz kopriv ter tetiv živali in usnja izdelovali vrvice, iz kosti in rogov živali so izdelovali glavnike, nože, trnke, piščali, orožja,... Lubje breze so uporabljali za čolne, posode, lažje prižiganje ognja, uporabljali so različne rastline za različne bolezni, itd.
Ta znanja (in še mnoga druga) v celoti so gošavstvo ali bushcraft.
In prav ta znanja so se do današnjih časov izgubila, tako da jih uporabljajo le še posamezna ljudstva in plemena. Na vso srečo smo po svetu posamezniki, ki ta znanja zapisujemo, prakticiramo in ob priložnosti tudi učimo.

Najbrž mnogi mislijo, da je gošavstvo preživetje v naravi. Ravno nasprotno. Preživetje v naravi je le del gošavstva.